Samu Raatikainen, Timely Matter³

12.1–4.2. TaidehalliTimely Matter³ on Samu Raatikaisen kolmiosaisen näyttelysarjan viimeinen osa. Maalausten lähtökohtana on ollut taiteilijan luonnosta tekemät havainnot. Hän tutkii niissä aikaa ja materiaa eri näkökulmista katsottuna ja toteuttaa havaintonsa erilaisin työtavoin ja materiaalein. Hänelle maiseman kuvaaminen maalauksen keinoin vaatii yhtä monipuolista materiaalien käyttöä kuin itse aihekin. Näyttelykokonaisuus on kollaasimainen rakennelma, jossa erilaiset maalausmateriaalit ja ajalliset tasot ovat samanaikaisesti läsnä.

Maalaukset orgaanisista muodoista; lahoavista ja kelottuvista kannoista ja juurakoista esittävät yhtä pysähtynyttä hetkeä niiden elämässä. Kuoleva materia muuttuu alustaksi lahottajille, niiden kasvulle ja kehitykselle. Kannot voi nähdä inhimillisinä potretteina vanhenemisesta ja katoavaisuudesta kuin myös maiseman hiljaisina, mutta persoonallisina tarkkailijoina.

Maisemalliset maalaukset tuovat esille toisenlaista aikaa: ne ovat kuin maisemasta fyysisesti maalauskankaalle siirrettyjä ja kehystettyjä otoksia nopeasti ohikiitävistä hetkistä, tunnelman muutoksista, eräänlaisista välitiloista, joista voi aistia eri vuodenaikoina ilmeneviä sääilmiöitä ja materian liikettä.

Maalauksen tekeminen ja katsominen ovat Samu Raatikaiselle jatkuvaa vuoropuhelua ja kanssakäymistä aiheen, kuten maisema, mielikuvan, materiaalien ja kaiken aiemmin koetun välillä. Tämän työskentelyprosessin kautta hän taiteilijana linkittyy takaisin osaksi työhuoneen ikkunasta avautuvaa metsämaisemaa.

Näyttelyä ovat tukeneet TOP-Säätiö, Taike Varsinais-Suomi, SKR Satakunnan rahasto ja Alfred Kordelinin säätiö.

Aika: 12.1.2018 - 4.2.2018
Nina Wallenstjerna-Heiskanen

12.1.-4.2.Vanha KappalaisentaloNeljä huonetta ihmisille ja otuksille

"Talvessa asuu mystiikka; oudot otukset vaeltavat kylminä pakkasöinä tai lymyävät sateen vihmoessa pimeässä. Talven sylistä löytyy myös turva ja lepo."

Nina Wallenstjerna-Heiskasen maalausten aiheet: talvi, muutos, metsä ja satu ovat syntyneet Postimäen kesän 2017 taiteilijaresidenssissä.

Aika: 12.1.2018 - 4.2.2018
Harri Ahvenainen; Wildboy

4-31.1.Galleria KreutzHarri Ahvenaisen teoksia esillä Galleria Kreutzissa 4.-31. tammikuuta. HUOM! Tämän näyttelyn ajan galleria poikkeuksellisesti avoinna ma-pe klo 09.30-14.30, tai sopimuksen mukaan p.050 495 8456 / Harri Ahvenainen. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Emmi Valveen Armo - Näyttelyn avajaiset

Pe 2.2.Galleria Kreutzklo 17:00–19:00
Näyttelyssä on esillä Armo -sarjakuvaromaanin orginaleja, työvaiheita, ja vedoksia. Kirjaa on myös saatavilla rajoitetusti hintaan 25e. Tilaisuus on kaikille avoin, ja osa Porvoon sarjakuvafestivaali Å-Festin ohjelmistoa.

Aika: 2.2.2018
Porvoon Kuvataide harrastajat, Suomen suvi

12.1– 4.2. Kulma & VitriiniKULMA ja VITRIINI
Kuvataideharrastajat on Porvoon Taideyhdistyksen jaos, jossa on mukana n. 130 harrastajataiteilijaa. Joukkoon kuuluu maalareita, piirtäjiä, graafikoita, valokuvaajia ja keraamikkoja. Jaos kokoaa yhteen eri harrastuspiireissä opiskelevat sekä suomen- että ruotsinkieliset tekijät. Osalla on taiteen alan ammatillinen koulutus. Vuorovaikutus eri aloilla työskentelevien, samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kesken on erittäin antoisaa ja hedelmällistä. Se on tuottanut vuosia jatkuneita ystävyyssuhteita ja on inspiroinut kokeilemaan uutta myös omassa tekemisessä.

Näyttelytoiminnalla on tärkeä motivoiva merkitys harrastajataiteilijoille. Harrastajataiteen näyttelyjä on Porvoossa pidetty 27 kertaa. Tämänkertaiselle vuosinäyttelylle on valittu teemaksi ” Suomen suvi - Den finska sommaren.” Yhteisen aiheen on ajateltu yhtenäistävän näin suuren tekijäjoukon eri tekniikoilla tuottaman näyttelyn ilmettä. Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Sirkka Tapio.

Aika: 12.1.2018 - 4.2.2018

 
 

Samu Raatikainen, Timely Matter³
12.1.2018 - 4.2.2018
Nina Wallenstjerna-Heiskanen
12.1.2018 - 4.2.2018

Lisää tapahtumia: Kuvataide Muotoilu

Update

  cult.porvoo.net