Loviisan vierasateljeeLoviisan vierasateljee on maamme toiseksi vanhin kansainvälinen taiteilijaresidenssi, joka on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 1995 lähtien. Ateljeella on työskennellyt tähän mennessä 80 taiteilijaa pääasiassa Virosta ja muista balttianmaista sekä pohjoismaista, mutta myös Saksasta, Englannista, Espanjasta, USA:sta, Japanista ja Venäjältä.

Keskimääräinen vierailuaika on ollut 2-3 kuukautta. Toiminta on perustunut ensisijaisesti taiteilijavieraan omaan työsuunnitelmaan. Residenssivierailu parantaa taiteilijan työedellytyksiä ja edistää näin taiteilijan ammatillista kehittymistä.

Vieraat ovat järjestäneet tähän mennessä yli 50 näyttelyä, joista 18 Loviisassa. Taiteilijat ovat esiintyneet kotimaidensa lisäksi myös mm. Porvoossa, Helsingissä, Lahdessa, Jyväskylässä, Fiskarsissa, Turussa ja Tukholmassa. Kuvataiteilijoiden lisäksi vierasateljeella on työskennellyt mm. muotoilijoita, käsityöläisiä, runoilijoita, säveltäjiä, tutkijoita ja kriitikoita. Loviisan kaupungin modernin taiteen kokoelma on karttunut ateljeetoiminnan myötä 80 teoksella, joista kaikki on sijoitettu pysyvästi kaupungin julkisiin tiloihin mm. raatihuoneelle, museoon, kirjastoihin, sairaalaan, sekä kouluihin.

Vierasateljee on osa kaupungin kulttuuritoimen kansainvälisiä toimintoja, jota tukee kaupungin lisäksi Taiteen keskustoimikunta, Uudenmaan taidetoimikunta ja Svenska Kulturfonden. Ateljee osallistui maamme ensimmäisenä residenssihankkeena EU:n Interreg IIA ja IIIA ohjelmiin ja näitä hankkeita tuki Itä-Uudenmaan Liitto vuosina 1999-2004.

Kuva:J.Jäppinen

Virolainen kuvanveistäjä ja arkkitehti Ekke Väli
oli ateljeen ensimmäinen taiteilijavieras
1995 ja työskennellen Loviisassa viiden kuukauden ajan.

Lisätietoja:
Loviisan vierasateljee
Jouni Jäppinen 050-3555701
Loviisan vierasateljeelle taiteilijat kahdeksi vuodeksi 2016-2017Kuva: c/Tatjana Andreeva
Kansainvälinen kuraattoriryhmä on valinnut taiteilijat Loviisan vierasateljeelle seuraavaksi kahdeksi vuodeksi 43 korkeatasoisesta hakemuksesta. Hakemuksia saapui 17 maasta. Vierasateljeen teemoja ovat seuraavina vuosian kuvataiteen kentän lisäksi performanssi- ja tanssitaide, sekä nykytaiteen ja tieteen yhteistoimintaan liittyvä tutkimus.
Kuraattoriryhmään kuuluivat professori/kuvataiteilija Jaan Elken ja valokuvataiteilija Peeter Laurits Virosta, kuvanveistäjä Òfeigur Björnsson Islannista kuraattori Mikko Airas, tanssitaiteilija Beniamino Borgh ja kuvataiteilija Frida Hultcrantz Loviisa Contemporary -nykytaiteen yhdistyksestä, sekä tuottaja (freelancer) Jouni Jäppinen Loviisan vierasateljeesta.
Valituiksi tulivat
valokuvataiteilija ja semiootikko Madis Kats Virosta (helmikuu - maaliskuu 2016),
kuvataiteilija Erki Kasemets Virosta (huhtikuu - toukokuu 2016),
performanssitaiteilija ja tutkija Carmen Wong Yhdysvalloista (kesäkuu - heinäkuu 2016),
tanssitaiteilija Tatjana Andreeva Norjasta (heinäkuu - elokuu 2016), sekä
kuvataiteilija Nikolai Vasiliev Venäjältä (syyskuu-lokakuu-marraskuu-joulukuu 2016),
kuvataiteilija ja animaattori Lilli Krööt Repnau Virosta (tammikuu-helmikuu-maaliskuu 2017),
taidemaalari Margus Lokk (huhtikuu - toukokuu2017), sekä graafikko Kelli Valk (syyskuu - lokakuu - marraskuu 2017)
.
Kesän 2017 taiteilijavalinnat vahvistetaan myöhemmin.
Evelin Seppar säveltäjävieraaksi LoviisaanVirolaissäveltäjä Evelin Seppar työskentelee Loviisan taiteilijaresidenssissä kesän 2017. (Kuva: c/Lodewijk van der Ree)
Loviisan vierasateljee on valinnut virolaisen säveltäjän Evelin Sepparin ensi kesän (2017) taiteilijavieraaksi. Vuonna 1986 syntynyt Evelin Seppar aloitti säveltämisen jo 15 vuotiaana ja opiskeli sävellystä pääaineenaan Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiassa ja Göteborgin Musiikkikorkeakoulussa. Seppar
on säveltänyt elektronista musiikkia, teoksia soolo instrumenteille, orkestereille, kuoroille ja hänen teoksiaan on esitetty eri puolilla maailmaa. Evelin Sepparin tunnetuimpiin teoksiin lukeutuu kuitenkin oopperat Teine ja Icarus.

Evelin Seppar aikoo Loviisassa keskittyä vapaaseen sävellystyöhön kolmen kuukauden ajan (kesäkuu-heinäkuu-elokuu). Muut ensi vuoden taiteilijavieraat, animaattori Lilli-Krööt Repnau (tammikuu-helmikuu-maaliskuu), kuvataiteilija Margus Lokk (huhtikuu-toukokuu) ja graafikko Kelli Valk (syyskuu-lokakuu-marraskuu), valittiin jo syksyllä 2015. Valinnat teki kansainvälinen kuraattoriryhmä täydennettynä kolmella säveltäjällä.

Tällä hetkellä vierasateljeella työskentelee norjalainen tanssitaiteilija Tanja Andreeva https://vimeo.com/178815974 ,jonka jälkeen ateljeelle asettuu loppuvuodeksi sukujuuriltaan vepsäläinen kuva- ja performanssitaiteilija Nikolai Vasiliev Pietarista.

www.emic.ee/?sisu=heliloojad&mid=58&id=130&lang=eng&action=view&method=biograafia

 
 

Update

  cult.porvoo.net