4 ILTAA TAITEELLE

Su 22.10. TaidehalliSunnuntaisin klo 16-18.30.
4 ILTAA TAITEELLE – porvoolaiset taiteentekijät ja yleisö kokoontuvat yhteen Porvoon Taidehallilla syksyllä 2017

Porvoon Taideyhdistys järjestää Porvoon Taidehallilla sunnuntaisin lokakuusta joulukuuhun taiteidenvälisiä kohtaamisia. Kunakin iltana kaksi taiteentekijää virittää esityksellään vuoropuhelua eri taiteenalojen kesken. Keskustelu jatkuu yhteisillä nyyttikesteillä!

Paikka ja aika: Taidehalli, Porvoon Taidetehdas. Sunnuntaisin klo 16-18.30.

Ohjelma:

22.10. Pohdintoja liikkeessä ja kuvassa
Mediataiteilija Raimo Uunila + tanssija-tutkija Kirsi Heimonen

5.11. Runon tila – tilan runo. Runon ja tilan muodonmuutoksia
Runoilija Hannimari Heino + kuvanveistäjä Paula Salmela

26.11. Puhuvatko esineet? Tarinoita esineiden merkityksestä
Arkkitehti, muotoilija Päivi Mikola + runoilija Kai Nieminen


Aika: 22.10.2017

Aika: 5.11.2017

Aika: 26.11.2017
David Popa

04-29.10.Näsin kartanoNäsin kartano / Näsinmäentie 1

Kuvataiteilija David Popa on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa New Yorkissa. Hänen isänsä kuvataiteilija Albert Popa oli kaupungin ensimmäisiä graffititaiteilijoita, joka sittemmin löysi klassisesta muotokuvamaalauksesta ja muraaleista oman ilmaisukeinonsa. Hän herätti pojassaan kiinnostuksen taiteeseen ja opetti Davidille jo nuorena perinteistä taidemaalausta.

Maalauksissaan David Popa keskittyy ihmismieleen. Yksilön sielunelämää tutkivat teemat käsittelevät yksilön sisäistä dialogia, alitajuntaa ja itsensä toteuttamista. Tuloksena on usein sisäänpäin kääntyneet henkilöhahmot, jotka eivät ole sidottuja aikaan ja paikkaan. Maalauksissaan hän käyttää spray-maaleja, öljymaaleja, akryylimaaleja sekä lehtikultaa. Perinteisten maalausten ohella hän on maalannut seinämaalauksia Suomen lisäksi myös USA:ssa, Norjassa, Kreikassa ja Sri Lankassa. Hänen viimeisin aluevaltauksensa on Viitasaarella metsään sijoitetut maalaukset.

David Popan aiheita ovat maisemat ja abstraktiot sekä usein takaapäin kuvatut henkilöhahmot. Henkilöt taiteilija sijoittaa erilaisiin maisemiin tai kosketuksiin muiden elementtien kanssa.

avoinna: ke-pe klo 11-18, la-su 12-16,
öppet: ons-fre kl 11-18, lö-sö kl 12-16,
open Wed-Fri 11am-6p.m.,Sat-Sun 12-4p.m.

Aika: 4.10.2017 - 29.10.2017
Thomas Törnroos;Jazz Posters

20.10 - 12.11.Exhibition in VitriiniAvajaiset 19.10 klo 17-19.00
Live music: Percussion World, Jan Vaaka & Thomas Törnroos

Aika: 19.10.2017 - 12.11.2017
TUON MINÄ MUISTAN / DET DÄR MINNS JAG

29.9.-30.12. Vanha KappalaisentaloMuistatko Frysarin hodareiden tuoksun, viidenkymmenen pennin pajatson nostamat toiveet tai kenties ravintola Crystalin Mannerheiminkadulla? ”Tuon minä muistan” -näyttelyn kuvat, filmit ja esineet vievät aikamatkalle itsenäisyyden ajan Porvooseen.

Mitä miettivät porvoolaiset 1917 kun Venäjän keisarin valta kirposi? Miten kansa yhtenäistyi ja toinen maailmansota kohdattiin yhdessä? Mistä on saatu arkinen elanto? Muistatko Eklöfin tehtaat, Porvoon Panimon ja Porvoon veneveistämön? Missä sijaitsi Simolin, Labor ja Elanto? Miloin lahkeet lepattivat ja nuoriso kapinoi? Löydä vastaukset näyttelystä!

Minns du doften av Frysarns hotdog, förhoppningar som väcktes av femtiopennis pajatson eller kanske du minns restaurang Crystal vid Mannerheimgatan? Bilderna, filmerna och föremålen i utställningen ”Det där minns jag” tar besökaren med på en tidsresa till självständighetstidens Borgå.

Vad tänkte Borgåborna år 1917 då ryska Tsaren förlorade makten? Hur enades folket för att tillsammans möta andra världskriget? Hur klarade man den dagliga försörjningen? Minns du Eklöfs fabriker, Borgå Bryggeri och Borgå Båtvarv? Var låg Simolin, Labor och Elanto? När fladdrade byxbuntarna och ungdomen gjorde revolt? Utställningen ger dig svaren!

Ke-Su / On-Sö 12-16: Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13/ Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13

& Lauantaisin / Lördagar 11-15: Veteraanihuone, Rauhankatu 26 A / Veteranrummet, Fredsgatan 26 A

Aika: 29.9.2017 - 30.12.2017
Taiteilijakollektiivi Kunst;Facts of Life 2.0

20.10.-12.11. TaidehalliFacts of Life käsittelee muuttuvan yhteiskunnan, luonnon ja ihmisen välisen toiminnan synnyttämiä ristiriitoja, ympäristöä ja identiteettiä. Kuinka henkilökohtainen kokemus heijastuu tulkintaan ja muokkaa tulkintaa? Miten havainto ja opittu näkeminen tuottavat kuvallisia järjestyksiä? Maisemallinen tila on ikäänkuin tapahtumahorisontti, jossa aito ja keinotekoinen, villi luonto ja urbaani, todellisuus ja alitajunta kohtaavat. Kaikki voi olla oikein tai väärin.

Taiteilijakollektiivi Kunst on kuuden taiteilijan yhteistoiminnallinen yksikkö (Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen, Julia Weckman), joka operoi nykytaiteen kentällä. Kunst tekee yhdessä teemallisia ja performatiivisia yhteisnäyttelyitä sekä taiteellisia interventioita. Erimediaisuus avaa näkökulmia sisällöllisiin ja kokemuksellisiin kohtaamisiin.

Christina Holmlund, kuvataiteilija
”Esillä olevat teokset ovat osa sarjasta Häiriötekijä, jossa luon kuvitteellisia maisemia sekä luonnonkaltaisia olioita. Luonnosta on tullut vaihtoehtoinen todellisuus, johon ihminen, laitteet ja sattuma tuottavat häiriöitä. Manipuloitu ideaali on muuttumassa dystopiaksi. Hyödynnän työskentelyssäni useita eri materiaaleja ja kokeellisia tekniikoita. Teoksissa on jälkiä minusta, kemikaaleista, laitteista ja välineistä.”
www.luxeterna.fi

Pia Paldanius, kuvataiteilija
Systema Naturae Depicting Gardens in Mars If on fragmentaarinen konstellaatio ja mallinnos, joka on saanut muotonsa keittiöpuutarhasta. Teos on idea puutarhasta, kuvaus luonnosta ja järjestyksestä. Se on ikään kuin ele, jota ohjaa halu kontrolloida, luokitella ja luoda järjestyksiä. Se on tutkimus utopian ja imitaation, toiveiden ja todellisuuden suhteesta keinotekoiseen. Teos on yritys tehdä näkyväksi suhdettamme luontoon. Se houkuttelee ihmettelemään, miten luonto on ja miten se voisi olla. Se rakentaa unelmaa, jossa mahdoton tulee mahdolliseksi.

Jarmo Palola, kuvataiteilija
Olen vaihtanut viime vuosina työstämäni luonnontilaiset maisemat lähiympäristöni eläimiin, lintuihin. Haen visuaalista käsialaa luonnon merkkijärjestelmien tutkimiselle ja kuvaamiselle. Pohdin maalauksen keinoin tapaamme havainnoida ja kuvata eläimiä ympärillämme, eläinten subjektiutta ja objektiutta hahmottamastamme todellisuudesta käsin. Sarjallisten maalausteni linnut häilyvät geneerisyyden ja yksilöllisyyden rajalla, viipyillen omassa luonnollisuuden ja luonnottomuuden sfäärissä.

Sirpa Päivinen, valokuvataiteilija
Valokuvakollaasi on esitys väistämättömästä muutoksesta, kadonneesta maailmasta. Mutta onko se todella hävinnyt kokonaan, vai onko se vain korvaantunut uudella.
www.sirpapaivinen.com

Anu Suhonen, kuvataiteilija
Process Accelerating Systems (PAS). ”Räjähtävää kasvua ja atraktiivisia kiihdytettyjä prosesseja! On aika siirtyä suunnittelun ajasta tekemisen kulttuuriin!” Prosessikiihdyttämö kuvantaa ja kommentoi tämän hetkistä kulutuskulttuuria, konsumerismiä ja poliittista asenneilmapiiriä. Teoksessa hyödynnetään aitoa talouspuhetta ja konsulttijargonia.
www.anusuhonen.net

Julia Weckman, valokuvataiteilija
Teokseni käsittelee tulkitsemisen eroja, näkökulmien sekä lähtemisen problematiikkaa.
On todennäköistä, että meillä on lukuisia erilaisia todellisuuksia. Teoksessa kaksi henkilöä kertoo oman tarinansa lähtemiseen liittyen. Keskiössä on se lähtemisen kristallisoitunut hetki, jolloin tajuaa että tämä todella on minun elämääni, tämä tapahtuu minulle. Teoksessa tarjotaan erilaisia näkökulmia suhteessa teokseen. Ne ovat kaikki oikeita ja mahdollisia. Teos muodostuu juuri tässä hetkessä; katsojan reaktiossa, muodostuvassa näkökulmassa ja sen mahdollisessa muutoksessa.
www.juliaweckman.com

Näyttelyä on tukenut Konstamfundet ja Taiteen edistämiskeskus.

Aika: 20.10.2017 - 12.11.2017
Ilari Vanhatalo

20.10.-12.11. KulmaIlari Vanhatalon näyttely Tuone-la Go!

Aika: 20.10.2017 - 12.11.2017

 
 

Update

  cult.porvoo.net