Jocke Lybeck: Pimeä aika

20.12.2002Jouluun on nykyään niin vaikeaa suhtautua. Tavallaan niin tarpeellinen juhla keskellä talven pimeintä aikaa. Valoa ja värejä. Yhdessäoloa.

Kuitenkin kaikki on jotenkin hukattu. Ei pelkästään sen takia että kulutushysteria on saanut aivan naurettavia piirteitä, vaan sen takia että ilmeisesti koko kansantalous on riippuvainen siitä että joulumyynnistä tulee valtava.

Missä mennään kun joulumainoksissa ihan vakavasti ehdotetaan että pukinkonttiin laitetaan laajakuvatelkkari, etelänlomamatka tai uusi puhelinliittymä? Kalleinta elektroniikkaa tyrkytetään lapsillekin, sellaista mitä ennen tosi harkitusti ostettiin koko perheen voimin - jos oli varaa.

Eihän se ehkä väärin ole jos laajakuvatelevisio annetaan koko sydämellä sellaiselle joka todella sitä tarvitsee ja haluaa. Mutta kun jotenkin tuntuu että niin ei useimmiten ole. Tuntuu että kaikilla jo on kaikki mitä vain voi toivoa, ja sen takia päädytään äärimmäisyyslahjoihin. Ostetaan jotain ”tosi kovaa” jollekin, ja näytetään että itselläkin menee ”todella lujaa”.

Maailmallakin menee nyt todella lujaa. ”Kunhan joulu on hoidettu hyökätään aavikkomaahan mihin joku tosi paha jätkä on piilottanut tosi rankkoja aseita. Ei niitä vielä oo löydetty mut kunhan pommitetaan tarpeeksi niin eiköhän ne sieltä putkahda esiin. Ainakin se paha jätkä saa kokea tosi kuumat paikat.”

Vaikka joku Saddam tietysti on todella epämiellyttävä tyyppi, niin se että sillä on iso, köyhä kansa ympärillä pistää miettimään miten joulun sanoma sopii tähän taitavasti ennakkomainostettuun sotaan. Tulee mieleen vain yksi asia. Muistan miten joku taistelulentäjä edellisessä sodassa totesi että ”Bagdad loistaa kuin joulukuusi” kun hän oli ampunut omat ohjuksensa ja ehti kommentoida televisiokameran välittämää kuvaa.

Miksi Villin Lännen sankari Bush ei voi olla yhtä rehti kuin John Wayne olisi. Sanoisi suoraan että tässä on pakko ottaa punanahoilta se luonnonvara mitä ne ei itse ymmärrä käyttää. Irakissa on yhtä paljon öljyä kuin Saudi-Arabiassa. Kaikkialla muualla öljy uhkaa loppua noin kolmenkymmenen vuoden päästä. Eihän se voi jäädä käyttämättä.

Kolmenkymmenen vuoden kuluttua öljystä tulee joka tapauksessa pulatavara. Näin totesi muistaakseni öljyjätti joka on Esso-asemien takana. Tämä on tosiasia joka edellyttää ettei autoilijat innostu kunnolla, ja ettei kolmannessa maailmassa isännillä alkaisi olla varaa omaan kaaraan. Miljardi iloisia kiinalaisia hymyjä yhtä monen ratin takana. Se ilo jäisi kyllä lyhyeksi.

Vaikka näin ei varmasti käy, niin me tavalliset autoilijat saamme tätä menoa bensan loppumaan kolmenkymmenen vuoden kuluttua ihan itse. Mersun ostajat voivat siis todella yhtyä takalasin mainoslauseeseen ”elämäni auto”. Kyllä ne ainakin itse uskovat autonsa kestävän kolmekymmentä vuotta.

Toista se on meillä tavallisilla pulliaisilla. Ne muovikuplat mitä nykyään sanotaan autoiksi on niin ”hyvin” suunniteltuja että pankinjohtajan kanssa saa puristaa kättä ainakin kolme kertaa ennen kuin on hevosen oston aika. Ainoat järkevät rauta-ajoneuvot mitä on jäljellä, ja joita voi ruuvailla itse, meinaa hallitus tappaa järjettömällä käyttömaksulla.

Itse tehty, itse korjattu, itse viljelty. Sellaista löytyy harvoista paikoista nykyään. Yksi maan parhaista paikoista löytyy tosiaan lähempää kuin uskotte. Porvoon Vanha kaupunki, ja rautatieasema toisella puolella.

Kaikki te jotka vielä kerskailette että ”ette ole käyneet Vanhassa kaupungissa moneen vuoteen”, käykää edes vilkaisemassa. Sieltä löytyy nykyään vaikka mitä. Se ei ole kaupunkilaisten ansio. Ei, siihen tarvittiin kansainvälistä apua. Japanilaiset ja jenkit, he näkivät mikä arvo käsityöläisten tavaroissa on. Itse asiassa itse kehitetty Vanha kaupunki alkaa pikku hiljaa saavuttaa sen minkä vain itse tekemällä voi saavuttaa, itsenäisyyden. Sellainen on harvinaista näinä EU-aikoina.

Näin toteaa ja hyvää joulua ja joulumieltä kaikille toivottaa yksi sivusta seurannut ”orpo ja uskomaton”, joka jouluaattona menee piilon pieneen turvalliseen kellariin Vanhan kaupungin kupeessa. Hän ei ole yksin, meitä on siellä aika monta. Ei kimallusta, ei krääsää mutta toivottavasti hyvää tunnelmaa.

Joakim ”Jocke” Lybeck


Mitä muuta? Tuli mieleen

 
 

Update

  cult.porvoo.net