Börje Helenius: HELLBURGER - siltapurilaisketjun menestystarina

13.5.2003HELLBURGER - siltapurilaisketjun menestystarina
PuskaSuomen tähtireportterin, Hemuli Karvattoman, haastattelu 1.5. 2009 ilmestyneessä juhlanumerossa porvoolaisen HELLBURGER -ketjun perustajasta ja omistajasta tohtori Kaarlo Hellburgista:

- Kertokaa omin sanoin kuinka kaikki sai alkuunsa, tohtori Hellburg?

- No, eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä vuosituhannen vaihtuessa olin illan pikkutunneilla vaakkumassa jokikatua (nyk. siltakatu) pitkin kotiinpäin kunnes vesipostin (nyk. Fredrikan puistossa) kohdalla kaapuun pukeutunut tumma hahmo vinkkasi minut luokseen. Hän ehdotti ontolla, värisevällä äänellään minulle vaihtokauppaa. Mies lupasi minulle vaurautta ja menestystä mutta vaati vastineeksi sieluni. Oitis, vaikka hiprakassa olinkin, suostuin ehdotukseen pohtimatta sen enempää omaa osuuttani kaupassa. En itse asiassa tiennyt omistavani sielua, joten se sai mennä. Hän kuiskasi vaimealla äänellä korvaani Siltaburgerketjun liikeidean: ”Juuri tähän kohtaan on sinun perustaman ensimmäisen siltapurilaiskioskin ja toiselle puolelle siltaa myös. Tästä alkaa sinun tulevaisuutesi menestyvänä purilaisyrittäjänä, joka keskittää grillikojunsa kaikkien Suomen siltojen suihin”

- Tästäkö vinkistä kaikki alkoi vaikka sillan kohtalo oli vielä epävarma?

- Tunsin heti tuosta hetkestä lähtien että Voima on kanssani. Esteet tuntuivat vain haasteilta vaikka muutama viherpiipertäjä yritti oikeusteitse valittaakin asiasta. Kaikki meni kuin rasvattu ja sain jatkuvasti uusia ideoita. HELLBURGER-ketjun tunnusomaisen pirteän oranssin värin keksin sillan rakennustyömaaporukan parakista. Väri istui jokimaisemaan kuin suolatikku voihin ja vilkkuu kuin majakka Pavlovin kuolaaville autoilijoille tulisten HELLBURGER-tuotteiden merkiksi.

- Niin oranssista onkin tullut Porvoon uusi maamerkki vaikka turismi onkin vähentynyt!

- Mitä vielä, päivittäin pysähtyy tuhansittain onnellisia herkuttelijoita nauttimaan Suomen tulisimmista herkkupurilaisista. Siitähän Porvoo nykyään tunnetaan.

- Osa joen varren jäljellä olevista asukkaista on hieman nurissut väenpaljoudesta, varsinkin iltaisin pysähtyvät rekkamiehet ja heille seuraa pitävät venäläisnaiset ovat olleet huolen aiheena. Onko tässä perää?

- Kateellisten panettelua sanon minä. Suurin osa porvoolaisista on tyytyväisiä kun kaupunkiin vihdoin saatiin vähän elämää. Moni porvoolainen saa toimeentulonsa HELLBURGER-kioskien menestyksestä ja lisääntyvästä siltaelämästä. Ennen täällä liversi vain muutama satakieli ja Romsin kuppilan stereot. Nyt esimerkiksi tänä vuonna avattu HELLMARKET kerää väkeä sankoin joukoin ja HELL-tuotteet vaihtavat omistajaa pirullista vauhtia. Ei tarvitse kaupunkilaisten ja matkalaisten ajaa HELLsinkiin asti.

- Niin asiat ovat todella muuttuneet vauhdikkaasti. Kaupunginhallitus onkin äskettäin teidän kunniaksenne tehnyt esityksen, jossa kaupungin uudeksi nimeksi tulisi HELLBORG. Onko tämä teille suuri kunnia, tohtori Hellburg?

- Olen hieman hämmentynyt kunniasta mutta toisaalta loisihan se kaupungille imagoarvoa ottaen huomioon HELLBURGERIN tunnettavuuden ympäri maata tuhansine myyntipisteineen.

- Näin haastattelun lopuksi kysyisin kaikkien huulilla olevan kysymyksen. Miten salaperäiselle, tummaan kaapuun pukeutuneelle, miehelle kävi? Annoitteko todella sielunne vaihtokaupan perusteella hänelle?

- Sain kuulla että herra S. Atan on viime kuussa nimitetty keskustan HÄLLsocentralenin johtavaksi ylilääkäriksi missä hänen uutteraa työtään kaupunkilaisten hyväksi arvostetaan lämmöllä. Niin monet ovat hänen vastaanotoltaan palanneet yhteiskuntaan voimakkaina ja tarttuneet asioihin kuin härkää sarvista. Näen hänet usein Rotarykerhon Sveitsin ystävien Helvetica-illoissa.

- Niin sehän on hauskaa ja entäs se sielu?

- Mikä sielu?


Mitä muuta? Tuli mieleen

 
 

Update

  cult.porvoo.net